Sorular ve Cevaplar

 

SORU:Hacamatı kime yaptırmalıyım?

CEVAP:Herşeyden önce, hacamat yapacak kişi tevhid ehli olmalı. Anatomi bilgisi iyi olmalı. Kullandığı malzemelerin steril olduğundan (tek kullanımlık olduğundan) emin olunmalı. İbn-ü Ömer (ra) azadlısına: “Ey Nâfi bana kan galebe çaldı, benim için bir haccam getir. Getirdiğin haccam genç olsun, yaşlı veya çocuk olmasın.” dedi. Rivayette geçtiği gibi orta yaşlı olmalı.

SORU: Modern tıp o kadar ilerlemişken, neden hacamat?

CEVAP:“Tedavi olmak da Allah’ın takdiridir. Tedavi olunuz, Zira Cenab-ı Hak hiçbir hastalık yaratmamıştır ki, devasını da yaratmış olmasın. Sadece biri, yani yaşlılık, müstesna”. Hadis-i Şerifi gereği Tedavisi mümkün olmayan hastalık yoktur. Maalesef modern tıpta bir çok hastalığın önünde kronik kelimesi vardır. Hacamat, bir çok kronik (Migren, romatizma gibi) hastalıklara şifadır.(İnşaallah)

SORU :Hacamat Türkiye’de yasal mı?

CEVAP : Hacamat Osmanlı’da berberler gibi yaygındı. İnsanlar yolda yürürken traş olmaya girer gibi, fıtri ihtiyaçtan dolayı haccamlara gidip kan aldırırlardı. Cumhuriyetle beraber islamdan olan diğer bir çok şeyler gibi hacamatta yasaklanmıştı. 2013 te çıkan yasa ile Türkiyede 'de yasalaştı. Ancak sadece Doktor tarafından yapılabiliyor 

SORU: Hacamat olurken çok acı hisseder miyim ?

CEVAP: Hacamat olurken çok az derecede acı hissi olur ama kesinlikle rahatsız etmeyecek derecede olur. Hacamat olmadan önce çekinenler hacamattan sonra çekinilecek herhangi bir durum olmadığını bildirmişlerdir.

SORU:Kızılay'a verilen kan kullanılıyor, hacamatta atılıyor, kan neden atılsın, bağış yapmak daha iyi değil mi?

CEVAP:Elbette bağış iyidir. Fakat hacamat ile alınan kan, bağışın faydalarını da içermekle beraber, ayrıca vücudun ter ve idrarla dışarı atamadığı, kan özelliğini yitirmiş, bazı toksin ve zararlı atıklar içeren, pıhtılaşmış kan deri altına atılır. Hacamat bu deri altındaki kan özelliğini yitirmiş pis kanı alma işlemidir.

SORU:Hacamat ne zaman yapılır?

CEVAP:Hacamat için belirli bir zaman yoktur. Şu gün olur, şu gün olmaz diye bir şey yoktur. Fakat daha faziletli, daha etkili günler, aylar ve saatler vardır.

SORU : Hacamatın zararları var mıdır?

CEVAP : Hacamatın bilinen bir zararı yoktur, faydası oldukça çoktur. ”Hacamat sizin en iyi tedavi şeklinizdir.” Hadisi şerifi en güzel cevaptır.

SORU:Hacamat için yaş sınırı var mıdır?

CEVAP:Teorik olarak 2-65 yaş arasıdır. Fakat yeni doğandan sağlık problemi olmayan 100 yaşındaki kişilere bile yapılabilir.

SORU:Hacamat için yaş sınırı var mıdır?

CEVAP:Teorik olarak 2-65 yaş arasıdır. Fakat yeni doğandan sağlık problemi olmayan 100 yaşındaki kişilere bile yapılabilir.
Hacamatla kan bağışı arasında ne fark vardır? Kan bağışında, toplardamardan aktif olan temiz kan alınır. Hacamatta ise vücudun farklı bölgelerinden ve deri altındaki kılcal damarlarda biriken kirli, toksinli, kan özelliğini yitirmiş ve ağrıya sebep olan kan alınır.

Hacamat olurken çok acı hisseder miyim ? Hacamat olurken çok az derecede acı hissi olur ama kesinlikle rahatsız etmeyecek derecede olur. Hacamat olmadan önce çekinenler hacamattan sonra çekinilecek herhangi bir durum olmadığını bildirmişlerdir.

Hacamat Kimlere Yapılmaz? Hamileliğin ilk dönemlerinde, Çok zayıf ve ihtiyar olanlara, Kalp yetmezliği olanlara, Kan değerleri ve tansiyonu çok düşük olan kişilere, 4. Bir yeri kesildiğinde kanı durmayanlara ve benzeri durumlarda hacamat yapılmaz.

Hacamatın zararları var mıdır? Hacamatın bilinen bir zararı yoktur, faydası oldukça çoktur.

Şeker hastaları da hacamat olabilir mi ? Şeker hastaları yaralarım iyileşmiyor diye hacamat yaptırma konusunda endişeli olmaları çok normaldir, ancak hacamat kanı temizlediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği için güvenle hacamat olabilirler, insülin kullanan hastalarda bile hacamat tan sonra normalde iyileşmeyen yaralarında iyileşme el ve ayaklarında ki yanmanın gittiğini  tecrübe etmişizdir.

Hacamat Kalbe Zarar Verir mi ? Hacamat Kandaki katılığı aldığı için kanı temizleyip arındırdığı için kalbinde çalışmasını kolaylaştırır. Kalbe de büyük bir rahatlık verir. Buna bağlı olarak bütün vücut rahatlar.
Sülüklerde kirlenmiş kanı almıyorlar mı neden hacamat? Hacamatın kullanımı farklıdır, sülüğün kullanımı farklıdır. Hacamat kılcal damarlarla alakalı sonuca gider. Ayrıca her neşter darbesi bir siniri uyararak beyne sinyal gönderir. Sülük atardamar ve toplardamarlara tek noktadan tesir eder kan durmadığı için sonuç biraz uzayabilir.

Hacamatın tansiyona faydası var mıdır? Hacamatın faydasının anında görülen hastalıklardan bir tanesi de hipertansiyondur. Hipertansiyon hastaları hacamatı olduktan sonra üzerimden bir yük kalktı, çok rahatladım gibi yorumlar yapmaktadırlar. Çevrelerine şiddetle tavsiye etmektedirler.

Hacamat bağımlılık yapar mı? Hacamat kesinlikle bağımlılık yapmaz ancak hacamat olanlar faydasını gördüğü için tekrar olmakta ve çevresine de tavsiye edip yaptırmaktadırlar.

Kaç yaş aralığında Hacamat Yaptırılır?  Yeni doğandan, sağlık sorunu olmayan 100 yaşındaki insana bile yapılır.

Hacamatı Ne kadar Sıklıkla Yaptırmak Gerekir?  Peygamber Efendimiz (s.a.v.) yılda bir kere hacamat olurmuş. Ama Osmanlı zamanındaki alimler 3 aya kadar bu süreyi indirmişlerdir. Kişinin tamamen kendi insiyatifindedir.

Hacamattan sonra banyo Yapılabilir mi ? Hacamattan 1 gün banyo yapılması daha uygundur.